Søvn påvirker vår helse

Visste du at det fortsatt ikke finnes noen forklaring på hvorfor vi sover? Det eneste vitenskapsmenn har kommet frem til, er at vi sover fordi «vi blir slitne». Derimot er det liten tvil om at søvn er utrolig viktig. Uten søvn blir mennesker sløve, hjernen fungerer ikke som den skal og vi klarer rett og slett ikke å fungere normalt.

Kroppen takler ikke mangel på søvn

Søvn påvirker vår helse drastisk om vi ikke tar oss tid til å sove ut og bearbeide all informasjon som strømmer inn i hjernen. En viktig ting alle leger understreker, er at en time tapt søvn kan umulig bli erstattet. Altså kan man ikke sove i fem timer én dag, og ti timer en annen dag for å få frem et gjennomsnitt på rundt syv-åtte timer. Sover man for lite én dag, vil det påvirke helsa selv om man sløver seg på sofaen en uke i strekk rett etter. Vår biologiske klokke har brukt årtusener på å stille seg inn, og den er ikke til å tulle med. Kroppen vet nøyaktig når den behøver søvn, og når den har lyst til å våkne.

Det moderne samfunnet fremtvinger søvnendringer

Dessverre har den moderne verden tvunget menneskene til å justere denne klokken, eller i hvert fall gjøre et forsøk på å forandre den. For mange mennesker ender dette veldig dårlig, med langvarige sykdommer og kronisk stress som ødelegger helsen totalt. Søvn har blitt en mangelvare, og mange prøve forgjeves å ikke sove i det hele tatt. Ja, det går an å minimere søvnen ved å sørge for perfekte tilstander i soverommet. Syv-åtte timer er dog helt nødvendig, og hvert minutt du sover for lite vil slå ut på en eller annen måte. Ha helsen i fokus – slutt å forkorte nattesøvnen.